در چارچوب تحقق اهداف صرفه جویی انرژی اتحادیه اروپا و بهبود بهره وری انرژی ساختمان ها، این گزارش به رقابت صنعت اروپایی مواد عایق حرارتی می پردازد. مواد عایق به طور قابل توجهی به بهبود بهره وری کلی انرژی و پایداری ساختمان ها کمک می کنند، به ویژه با کاهش اتلاف انرژی از طریق پوشش ساختمان (دیوارها، سقف ها، کف ها و غیره). با توجه به اقدامات دولتی برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و کاهش هزینه، پیشبینی میشود که تقاضای جهانی برای مواد عایق حرارتی در کاربردهای ساختمانی افزایش یابد. مواد معدنی (پشم شیشه و پشم سنگ) و فوم های پلاستیکی (EPS، XPS، PUR ) بیشترین مواد مورد نیاز برای عایق کاری ساختمان هستند. با تجزیه و تحلیل شدت رقابتی بازار جهانی عایق های ساختمانی و انجام یک مطالعه SWOT از شرکت های بزرگ اروپایی فعال در بخش صنعتی مواد عایق، نشان داده می شود که رقابت صنعت مواد عایق حرارتی در اروپا در ارتباط با سایر رقبای بین المللی متوسط تا قوی است. از ۱۰ تولیدکننده برتر، ۶ شرکت اروپایی بوده و برخی از آن ها پیشروان جهانی در تولید مواد عایق هستند. به طور کلی، اتحادیه اروپا صادرکننده خالص مواد عایق است. پس از تصویب قوانین اتحادیه اروپا در مورد ساختمان های کم مصرف و به منظور پاسخگویی به نیازهای روزافزون عایق مورد نیاز در ساختمان ها، صنعت اروپا باید قابلیت نوآوری خود را تقویت کرده و بیشتر به دنبال توسعه مواد عایق پیشرفته، هم برای نوسازی ساختمان و هم برای ساخت «ساختمانهایی با انرژی نزدیک به صفر» و هم برای یکپارچهسازی فناوری اطلاعات (BIM)، باشد.
ساختمان ها ۴۰ درصد از انرژی اولیه انرژی اتحادیه اروپا را مصرف کرده و حدود ۳۵ درصد از کل انتشار گازهای گلخانه ای را تولید می کنند. ساختمان ها از طریق نوسازی و ارتقاء، پتانسیل صرفه جویی انرژی زیادی دارند. بر اساس دستورالعمل فعلی عملکرد انرژی ساختمان ها، کشورهای اتحادیه اروپا باید حداقل الزامات عملکرد انرژی را برای ساختمان های جدید و برای بازسازی عمده ساختمان ها تعیین کنند. پتانسیل صرفه جویی انرژی مقرون به صرفه در ساختمان ها را می توان در دو دسته اصلی طبقه بندی کرد:
- کاهش انتقال حرارت از طریق پوشش های ساختمان با بهبود سطوح عایق دیوارها، سقف ها، کف ها، پنجره ها و غیره.
- اتخاذ تاسیسات کارآمد برای گرمایش، سرمایش، تهویه، گرمایش آب، روشنایی و برق.
اتحادیه اروپا پیشرو در سیستمهای نوآوری و تحقیق و توسعه برای ساختمانها بوده و این زمینه باید در اولویت باقی بماند تا این رهبری در آینده حفظ شود. اتخاذ اهداف الهام بخش نوسازی سالانه ۲ درصد از کل ساختمان و ۳ درصد از ساختمان های دولت مرکزی (که دو برابر نرخ نوسازی فعلی است) و همچنین انتقال به “ساختمان های با انرژی نزدیک به صفر” تغییرات ساختاری مهمی را در بخش ساخت و ساز و مصالح به همراه داشت. این بخشها باید نیازها را پیشبینی کرده، تطبیق داده و توسعه یابند تا بتوانند رقابتیتر، کارآمد و پایدار شوند.
اجرای موفقیتآمیز دستورالعمل بازنگری شده عملکرد انرژی ساختمانها نیز به عملکرد مؤثر و رقابت بخشهای ساخت و ساز و مصالح در اتحادیه اروپا بستگی دارد. بنابراین ضروری است که مواد با کیفیت بالا تولید و به موقع با قیمت مناسب تحویل داده شوند.
مواد عایق برای افزایش بهره وری انرژی ساختمان
مواد عایق میتوانند بر بهرهوری کلی انرژی و پایداری ساختمانها تأثیر بگذارند، بهویژه با بهبود عایق پوشش ساختمان، لوازم خانگی یا سایر تجهیزات. هیچ ماده ای (یا فناوری) وجود ندارد که بتواند به تنهایی مسئله انرژی ساختمان را حل کند. چندین ماده عایق را می توان برای کاهش مصرف انرژی در ساختمان های جدید (ساختمان های با انرژی نزدیک به صفر) و همچنین در پروژه های مقاوم سازی/ نوسازی (بازسازی) استفاده کرد. متداول ترین مواد مورد استفاده برای عایق کاری ساختمان ها عبارتند از پشم معدنی (مانند سنگ یا شیشه) و فوم های پلاستیکی (مانند پلی بورتان، پلی استایرن و غیره).
اگرچه خواص حرارتی و عملکرد عایقهای ساختمانی سنتی در طول سالها به طور قابلتوجهی بهبود یافته است، انتظار میرود راهحلهای عایقهای نوظهور جدید با عملکرد مشابه یا بالاتر مبتنی بر زیستپلیمرهای تجدیدپذیر به میزان بیشتری توسط بازار در آینده مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این، مواد نوآورانه اضافی (مانند پوششهای نانو با انعکاس بالا، پانلهای عایق خلاء، فوم نانو سلولی، آئروژلها، مواد تغییر فاز، فومهای عایق پیشرفته و غیره) با خواص عایق برتر، اما قیمتهای بالاتر از راهحلهای معمولی، در حال حاضر در دست توسعه هستند. امروزه بیشترین پتانسیل بازار برای مواد عایق در کاربردهای ساختمانی در اختیار آن دسته از موادی است که بهترین عملکرد را در واحد هزینه ارائه می دهند، مانند پشم معدنی (سنگ و شیشه) و فوم های پلاستیکی (پلیمری) مانند پلی استایرن و پلی یورتان. پشم معدنی دارای خواص عایق خوبی بوده که به اصطلاح با مقادیر لامبدا توصیف می شود. مقدار لامبدا کارایی یک ماده عایق را تعیین می کند. هر چه مقدار لامبدا کمتر باشد، اثربخشی عایق بهتر خواهد بود. فوم های پلاستیکی، مانند تمام مواد آلی، خواص عایق عالی از خود نشان می دهند. هزینه یک ماده عایق به طور کلی با مقاومت حرارتی یک ماده که توسط مقادیر به اصطلاح R نشان داده می شود افزایش می یابد. از آنجایی که خواص عایق (ارزش R ) برخی از مواد در طول زمان کاهش می یابد، تجزیه و تحلیل یک محصول عایق باید عملکرد کلی طول عمر را همراه با جنبه های ایمنی آن در نظر بگیرد. مواد عایق در سه قسمت اصلی ساختمان که در معرض اتلاف حرارتی هستند، یعنی دیوارهای داخلی و خارجی، کف و سقف استفاده می شود. انتخاب ماده عایق بستگی به شرایط آب و هوایی و سطح عایق بندی ساختمان دارد. عایق کاری دیوار با حدود ۴۷ درصد، بزرگترین کاربرد در بازار عایق حرارتی ساختمان (از نظر ارزش) است، پس از آن سقف (۳۷ درصد) و کف (۱۵ درصد). ساختمانهای تجاری و خانگی اکثریت تقاضا برای مواد عایق حرارتی را تشکیل میدهند و ۸۷ درصد آن را تشکیل داده و ۱۳ درصد باقیمانده در کاربردهای صنعتی استفاده میشوند. پشم شیشه و سنگ ۵۸ درصد از بازار عایق حرارتی اروپا را تشکیل می دهد. این سهم از پشم معدنی به ویژه به دلیل خواص عایق خوب، ایمنی در برابر آتش و سازگاری آن با محصولات ساختاری رایج توسعه یافته برای عایق حرارتی است. فوم پلی استایرن منبسط شده (EPS ) به دلیل قیمت پایین و ویژگی های عملکرد بهتر، محبوب ترین ماده مورد استفاده برای عایق کاری دیوارهای خارجی است. پلی یورتان ها (PU و PIR ) مزایایی را در زمینه الزامات بالاتر برای عایق حرارتی نازک تر از سایر مواد عایق برای همان بازده عایق ارائه می دهند.
بدون دیدگاه