پروژه PUReSmart. بازیافت هوشمند پلی یورتان

پروژه PUReSmart که توسط برنامه اتحادیه اروپا Horizon 2020 پشتیبانی می‌شود، به دنبال توسعه فناوری‌هایی برای اصلاح EoL (پایان زندگی پلیمرها[۱]) با ترکیبی از روش های بازیافت شیمیایی و مکانیکی است. مطالب مرتبط : محققان روش هوشمندتری برای بازیافت پلی یورتان کشف کردند.
تا چند سال گذشته، گزارش‌ها حاکی از آن بود که هیچ راه‌حل مؤثری برای رفع مشکل تشک‌های دور ریخته‌شده وجود ندارد. ۶۰ درصد آنها به محل‌های دفن زباله انتقال می یافتند و ۴۰ درصد باقی مانده سوزانده می شدند. اما امروزه راه حل های ارائه شده برای رفع این مشکل بسیار قابل حصول هستند.
سناریوی ارائه شده توسط PUReSmart انقلابی در سیستم‌های یکپارچه سنتی تولید و بازیافت تشک ایجاد می‌کند و از روش های معمولی موجود، به سبکی مطلوب‌تر از نظر کارایی و بازیابی مواد حرکت می‌کند.
چهار سال پیش، کنسرسیوم PUReSmart به دنبال یافتن راه‌هایی برای انتقال چرخه زندگی خطی محصولات پلی‌یورتانی به مدل اقتصاد چرخشی[۲] بود. PUReSmart از همان ابتدا سناریوی بهینه ای را پیشنهاد داد؛ با این رویکرد که بازیافت مناسب پلی یورتان باید با یک فرآیند جداسازی مکانیکی شروع شود.
Redwave برای اولین بار روش جداسازی برمبنای حسگر NIR[3] (طیف‌سنجی بازتابی نزدیک به فروسرخ) را برای استفاده مجدد از فوم پلی یورتان انعطاف پذیر ارائه داده است. این روش یک ابزار قدرتمند برای جداسازی بسیاری از ترموپلاستیک‌ها (PET, PE …) است و برای اولین بار در تاریخ صنعت فوم های پلی یورتان برای جداسازی آنها استفاده می‌شود.
تیم تحقیق و توسعه Redwave یک راه حل قابل اعتماد برای جداسازی زباله های PU ایجاد کرده است که شامل تمام واحدهای لازم برای جداسازی فوم انعطاف پذیر می شود. در حال حاضر، دستگاه جداسازی ارائه شده توسط Redwave می‌تواند بین ۲۰ تا ۳۰ نوع مختلف از PU، مانند فوم های برپایه MDI، فوم های معمولی و فوم های برپایه HR، و همچنین فوم‌های حاوی مواد افزودنی خاص مانند بازدارنده‌های شعله را شناسایی و جدا کند.
این حوزه فناوری بر جداسازی پیشرفته محصولات پلی یورتانی که به پایان زندگی خود رسیده اند تمرکز دارد تا بتواند منجر به بازیابی اجزای اصلی پلی یورتان، یعنی پلی‌ال‌ها و ایزوسیانات‌ها، در فرآیندهای شیمیایی پایین‌دست شود.
از آنجاکه توسعه سیستم بازیافت پیشرفته در پروژه PUReSmart اولویت دارد، ایجاد فرآیندی ابتکاری برای بازیافت محصولات پلی یورتانی مصرف شده به واقعیت نزدیک است، زیرا هدف آن یافتن یک روش شیمیایی جدید که امکان بازیافت کامل PU را فراهم سازد می باشد. لذا از دو رویکرد فناوری برای دستیابی به این موضوع استفاده شده است: بازیافت مکانیکی هوشمند و روش شیمیایی ارائه شده توسط PUReSmart.
با مشارکت صنایع شیمیایی، می‌توان روش های تولید کربن خنثی[۴] را توسعه داد و بدین ترتیب هم جاه طلبی های ارائه شونده در صنعت پلاستیک و هم اهداف زیست‌محیطی آن را با هم همسو کرد. اخیرا شرکت Rectical Engineering Foams، تولید کننده فوم های مهندسی، که یکی از شرکت‌های عضو کنسرسیوم PUReSmart است، آزمون ها و آزمایش‌های مختلفی را برای ارزش‌گذاری فازهای بالایی و پایینی این پروژه با تهیه فوم های پلی‌ یورتان برپایه پلی‌ال‌ها و ایزوسیانات‌های بازیافتی تهیه شده از کارخانه آزمایشی شرکت Covestro انجام داده است.

منبع

PUReSmart project:Smart Recycling of Polyurethane

  1. End of Life
  2. Circular Economy
  3. Near-infrared Reflectance Spectroscopy
  4. Carbon-neutral Production Models

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *