استفاده از روغن در تولید پلی‌ال‌های زیست‌پایه

طی سالهای اخیر پتانسیل استفاده از روغن جلبک۱ بعنوان یک منبع تجدیدپذیر در صنعت پلی‌یورتان، بعنوان ماده اولیه برای تولید پلی‌ال‌های مورد نیاز در این صنعت، مورد توجه قرار گرفته است. نوشتار حاضر بطور خلاصه به ساختار کلی این ماده، مقایسه با روغن‌های گیاهی و مصرف آن در صنعت پلی‌یورتان می‌پردازد. بیشتر بخوانید : پلی‌ال‌های زیست‌پایه، دست‌یابی به اهداف عملکردی و پایداری

روغن جلبک چیست؟ چه تفاوتی با روغن گیاهی دارد؟

روغن جلبک نوعی روغن است که از گونه‌های مختلف جلبک، ارگانیسم‌های آبی کوچک که قادر به فوتوسنتز هستند، استخراج می‌گردد. جلبک می‌تواند در محیط‌های آب شیرین، آب شور و یا حتی فاضلاب نیز کشت شود و یک خوراک صنعتی پایدار جهت استفاده از منابع تجدیدپذیر به شمار می‌رود. روغن جلبک که از ریزجلبک‌ها۲ یا ماکروجلبک‌ها۳ بدست می‌آید، در زمینه پایداری،  بازدهی، تنوع و تطبیق‌پذیری برتری‌هایی نسبت به روغن‌های گیاهی متداول دارد. تولید جهانی رایج‌ترین روغن‌های گیاهی مانند سویا، نخل و کلزا در سال ۲۰۱۹ به ۲۰۰ میلیون تن در سال رسید و در مارس ۲۰۲۰ حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ دلار در هر تن هزینه داشته است؛ مصرف اکثر این تولیدات مربوط به استفاده در محصولات غذایی بوده است. جلبک در حال حاضر فراورده‌ای اختصاصی محسوب می‌شود و هزینه کشت و فرآوری آن تقریباً دو برابر روغن‌های گیاهی معمول است؛ اما برخلاف گیاهان درجه بالاتر که به وسعت زیادی از زمینهای قابل‌کشت نیاز دارند، جلبک‌ها را می‌توان در محیط‌های نامناسب برای کشاورزی سنتی پرورش داد. این بدان معنی است که کشت جلبک با تولید مواد غذایی رقابت نمی‌کند که یک مزیت بسیار مورد اهمیت زیست‌محیطی و اقتصادی است. در حال حاضر، کشت جلبک در آمریکا در مناطقی غیرقابل‌کشت در ایالت‌های آریزونا، هاوایی و سندیا انجام می‌شود. جلبک از نظر بهره‌وری، بین ۵ تا ۴۴ برابر گیاهان رایج تولیدکننده روغن مانند ذرت یا سویا عمل می‌کند. یکی از عوامل مؤثر در این بهره‌وری، این است که بسته به گونه و فصل (در صورت کشت در فضای باز)، بین ۳۰ تا ۸۰ درصد از ترکیب زیست‌توده۴ جلبک را روغن تشکیل می‌دهد. از این رو با توجه به پتانسیل بالای این ماده، تحقیقات روی توسعه فرایندهای تولید با هزینه کمتر در مقایسه با روغنهای گیاهی در حال انجام است.

روغن جلبک حاوی میزان بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ است و با توجه به تأثیر مهم در سلامتی، می‌تواند بعنوان یک مکمل غذایی مورد استفاده قرار گیرد. این ترکیب بعلت خواص رطوبت‌زایی و آنتی‌اکسیدانت در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی برای حفظ سلامت پوست وجود دارد. امکان تولید سوخت‌های زیستی یا بیودیزل از کاربردهای قابل توجه این روغن است و تاکنون تحقیقات بسیاری روی بهبود فرایند تأمین سوخت از آن انجام شده است.

روغن جلبک از نظر ساختار شیمیایی برپایه لیپید۵ بوده و مشابه روغن‌های گیاهی -که تری‌گلیسیرید اسیدهای چرب هستند- است اما پروفیل اسیدهای چرب در آن‌ها با هم تفاوت دارد. روغن جلبک معمولا دارای ترکیب منحصربفردی از اسیدهای چرب است و می‌توان با انتخاب گونه‌های خاص و یا تنظیم شرایط کشت این ترکیب را بهینه‌سازی کرد. این تغییر در ساختار اسیدهای چرب همچون میزان باندهای دوگانه و طول زنجیره میانگین، روی واکنش‌پذیری روغن، خصوصیات حرارتی و نیز پایداری آن در فرایندهای صنعتی تأثیرگذار است. تشابه عمومی در ساختار تری‌گلیسیرید این نکته مثبت را دارد که فرایندهای توسعه‌یافته برپایه روغن‌های گیاهی، مانند فرایندهای هیدروژنه‌کردن و اپوکسیداسیون، برای این روغنها -والبته با اعمال تغییرات لازم- نیز قابل انجام هستند.

 

جدول ۱ : مقایسه روغن جلبک‌ با روغن‌های گیاهی

ویژگیروغن جلبکروغن‌های گیاهی
پایداری و کاربری زمین‌های زراعی
  • کشت در آب شور، فاضلاب و حتی مناطق شهری
  • عدم اختلال در زمینهای کشاورزی
  • کشت در زمینهای زراعی گاهی همراه با جنگل‌زدایی
  • نیاز به منابع بالای آب و کود
بازدهی تولید
  • بازدهی بالای تولید روغن از زیست‌توده جلبک
  • بازدهی نسبتا کم تولید روغن به ازای هر هکتار کشت
هزینه‌های تولید
  • هزینه استحصال روغن، دو برابر روغنهای گیاهی
  • هزینه استحصال روغن، نصف جلبک
ساختار شیمیاییبرپایه تری‌گلیسیرید اسیدهای چرب با اثرپذیری از نحوه استحصالبرپایه تری‌گلیسیرید اسیدهای چرب

کاربرد در صنعت پلی‌یورتان

پلی‌یورتان‌ها پلیمرهای متنوعی هستند که بطور گسترده در محصولات مختلف از فوم‌ها و الاستومرها گرفته تا چسب‌ها و پوشش‌ها استفاده می‌شوند. یک ماده اصلی در تولید پلی‌یورتان، پلی‌ال‌ها هستند که ضمن واکنش با ایزوسیانات‌ها و تشکیل شبکه پلیمری نهایی، خواص فیزیکی و مکانیکی مورد نظر را ایجاد می‌نمایند. تولید پلی‌یورتان برپایه فناوری‌های زیستی در سالهای اخیر از اهمیت بالایی برخوردار بوده و به نظر می‌رسد روغن جلبک یک ماده اولیه امیدوارکننده برای این منظور باشد.

همانگونه که ذکر شد، روغن جلبک از نظر ترکیب شیمیایی بسیار شبیه به سایر روغن‌های گیاهی است و اختلاف اصلی آن در ترکیب اسیدهای چرب است؛ بنابراین، سنتز پلی‌ال‌های حاصل از روغن جلبک مشابه سنتز پلی‌ال‌های مبتنی بر روغن گیاهی انجام می‌شود. تحقیقات محدودی برای سنتز پلی‌ال‌ها از روغن جلبک با استفاده از روش‌های متداول انجام شده و بدلیل کمبود این تحقیقات، نیاز به بررسی‌های بیشتر برای درک کامل روغن جلبک و پتانسیل آن در کاربردهای پلی‌یورتان احساس می‌شود. عمده‌ترین روش‌های مورد تحقیق تاکنون بصورت زیر است.

  1. واکنش‌های اپوکسیداسیون۶ و حلقه‌گشا۷. این روش یکی از راههای رایج برای تبدیل تری‌گلیسیرید به پلی‌ال است. در این رویکرد، باندهای غیراشباع موجود در زنجیره اسیدهای چرب روغن جلبک، ابتدا با استفاده از عوامل اکسیدکننده مانند پراکسید هیدروژن به اپوکسیدها تبدیل می‌شوند. سپس این حلقه‌های اپوکسید با واکنش با نوکلئوفیل‌ها، مانند متانول، اسید لاکتیک یا اتیلن گلیکول باز می‌شوند. با استفاده از متانول بعنوان عامل حلقه‌گشا، مشتقات تری‌گلیسیرید با گروههای هیدروکسیل نوع دوم در امتداد زنجیره اسیدهای چرب ایجاد می‌شوند. هنگامی که از اسید لاکتیک یا اتیلن گلیکول بعنوان عامل نوکلئوفیل استفاده می‌گردد، پلی‌ال‌های حاصل دارای مقادیر هیدروکسیل متفاوتی، از mgKOH/g 150 تا بیش از mgKOH/g 400، هستند که مستقیما بر واکنش‌پذیری آنها در سنتز پلی‌یورتان تأثیر می‌گذارد. این پلی‌ال‌ها در فوم‌های سخت از نظر پایداری حرارتی، عملکردی مشابه پلی‌ال‌های پایه نفتی داشته‌اند.
  2. فرایندهای ازنولیز۸ و هیدروفرمیلاسیون۹. این روش‌ها، شیوه‌های جایگزین برای فرایند اپوکسیداسیون به شمار می‌روند. طی فرایند ازنولیز، باند دوگانه موجود در اسیدچرب باز شده و به گروه هیدروکسیل نوع اول تبدیل می‌گردد. عدد هیدروکسیل در پلی‌ال‌های نهایی بدست آمده با این روش، مناسب بوده است؛ اما راندمان تولید محصول نسبتا پایین بوده و در برخی موارد بعلت کم بودن تعداد گروههای عاملی -در تحقیقات انجام شده برابر ۱.۵ گزارش شده است- برای استفاده در سنتز پلی‌یورتان مناسب نیستند. در شیوه هیدروفرمیلاسیون، ابتدا باند دوگانه با استفاده از کاتالیست باز شده و استخلاف فرمیل روی آن قرار می‌گیرد؛ سپس گروههای فرمیل با استفاده از ایزوپروپانول، هیدروژن و کاتالیست به گروههای هیدروکسیل نوع اول تبدیل می‌شود. پلی‌ال‌های حاصل از این روش از نظر عدد هیدروکسیل مشابه انواع سنتز شده بوسیله ازنولیز بوده و فوم سخت با کیفیت پایین تولید می‌کنند.
  3. مایع‌سازی هیدروترمال۱۰. این روش یک شیوه تحقیقاتی جدیدتر است و از فرایند مایع‌سازی هیدروترمال در حضور کاتالیست -عمدتا اسیدی- برای تجزیه روغن جلبک به پلی‌ال استفاده می‌کند. محصولات نهایی دارای عدد هیدروکسیل بالا (حدود mgKOH/g 590) بوده ولی بهینه‌سازی کیفیت فوم همچنان در حال تحقیق و توسعه است.
روش‌های سنتز از تری‌گلیسیریدهای حاصل از جلبک
شکل ۱ : روش‌های سنتز از تری‌گلیسیریدهای حاصل از جلبک

مزایای استفاده از روغن جلبک کاربردهای پلی‌یورتان

مطالعات اولیه نشان می‌دهد که پلی‌ال‌های سنتز شده از روغن جلبک می‌توانند فوم‌ها و الاستومرهای پلی‌یورتانی با خواص حرارتی و مکانیکی قابل مقایسه با پلی‌ال‌های متداول برپایه نفت تولید کنند. در برخی موارد، فوم‌های سخت تولید شده از طریق این مواد، پایداری حرارتی و کیفیت عایق مشابهی را نشان می‌دهند که آنها را بعنوان کاندیدای مناسب برای مصالح ساختمانی سبز تبدیل می‌کند. 

با انتخاب فرایندهای خاص و نیز نوع ماده نوکلئوفیل، امکان ایجاد ساختار شیمیایی مناسب با واکنش‌پذیری مورد نظر در حین فرایند سنتز پلی‌ال وجود دارد. امکان تولید پلی‌ال‌های سفارشی‌شده، این مواد را به گزینه مناسبی برای تأمین الزامات دقیق محصولات پلی‌یورتان تبدیل می‌کند.

روغن جلبک یک جایگزین زیست‌پایه برای مواد اولیه مشتق شده از نفت است. استفاده از این ماده در سنتز پلی‌ال با روند روبه‌رشد صنعتی برای استفاده از مواد تجدیدپذیر و سازگار با محیط‌زیست مطابقت دارد.

چالش‌ها و چشم‌انداز آینده

با وجود پتانسیل امیدوارکننده روغن جلبک در صنعت پلی‌یورتان، موانع و مشکلاتی برای توسعه صنعتی این محصول وجود دارد. عمده ترین چالش‌های موجود عبارتند از:

  1. هزینه رقابتی. در حال حاضر، کشت و فرآوری روغن جلبک در مقایسه با روغن‌های گیاهی متداول گران‌تر است. با این وجود، انتظار می‌رود پیشرفت در بیوتکنولوژی و تکنیک‌های جدی برداشت جلبک، هزینه‌های تولید را در طول زمان کاهش دهد.
  2. بهینه‌سازی فرایند. با وجود اینکه تاکنون روشهای فرایندی مختلفی برای تبدیل روغن جلبک به پلی‌ال معرفی شده و توسعه یافته است، هر فرایند هنوز از نظر کارایی، مقیاس‌پذیری و کنترل خواص محصول با موانعی روبرو است. بهینه‌سازی تجاری این فرایندها به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
  3. تکرارپذیری محصول. دست‌یابی به یک محصول پلی‌ال پایدار و قابل اعتماد برای کاربردهای صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است. تغییرات در ترکیب روغن جلبک -وابسته به روش کشت، تغییرات فصلی و… – به این معنی است که استانداردسازی مواد اولیه دشوار بوده و نیازمند تکمیل فرایند تحقیق و توسعه است. هدف، دست‌یابی به یک پلی‌ال تکرارپذیر (بعنوان مثال از نظر تعداد گروههای هیدروکسیل و واکنش‌پذیری) است که مطابق با استانداردهای صنعتی فعلی بوده و یا از آن فراتر رود.
  4. تأثیرات زیست‌محیطی. اگرچه روغن جلبک مزایای پایداری را ارائه می دهد، ردپای کلی زیست محیطی تولید آن باید با یک نگاه منتقدانه ارزیابی شود. مصرف آب، انرژی مورد نیاز برای عملیات فوتوبیوراکتورها، و اثرات فرایندهای پایین‌دستی، همه موضوعاتی هستند که نیاز به ارزیابی جامع دارند.

روغن جلبک بعنوان یک منبع نوآورانه و پایدار، پتانسیل زیادی برای استفاده در صنعت پلی‌یورتان دارد. توانایی آن برای کشت در زمینهای غیرقابل‌کشت بدون دخالت در زنجیره تأمین غذا و بازدهی بالای تولید روغن، مزایای قابل توجهی نسبت به روغن‌های گیاهی متداول هستند. هنگامی که روغن جلبک از طریق فرآیندهای شیمیایی مختلف به پلی‌ال تبدیل می‌شود، می‌تواند به عنوان جایگزینی تجدیدپذیر و سازگار با محیط‌زیست برای مواد اولیه برپایه نفت باشد. 

  1. Algae oil
  2. Microalgae
  3. Macroalgae
  4. Biomass
  5. Lipid-based
  6. Epoxidation
  7. Ring-opening
  8. Ozonolysis
  9. Hydroformylation
  10. Hydrothermal Liquefaction

مراجع

  1. Thien An Phung Hai, Biomacromulecules, 2021, 22
  2. Manisha S.Pawar, Polymer Bulletin, 2015, 73
  3. Zoran S.Petrovic, Journal of American Oil Chemists’ Society, 2013, 90
  4. Qiang Hu, The Plant Journal, 2008, 54
  5. Teresa M.Mata, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2010, 14
  6. Yusuf Chisti, Biotechnology Advances, 2007, 25
  7. Rene H.Wijffels, Science, 2010, 329
  8. Philip T.Pienkos, American Scientist, 2011, 99

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *