بررسی فوم های پلی یورتان برای کاربردهای چند منظوره و با کارایی بالا (بخش دوم)

مقدمه

فوم های پلی یورتان (PU) مواد پلیمری سلولی شکلی هستند که به دلیل دارا بودن خواص گوناگون و پتانسیل برای کاربردهای چند منظوره، توجه زیادی را در صنایع مختلف به خود جلب کرده اند. فوم های PU در بسیاری از نوآوری ها، به ویژه در کاربردهای با کارایی بالا نقش دارند. این فوم ها کاربردهای متنوعی با خصوصیات بازدارندگی شعله، جذب صدا، جذب رادار، محافظ EMI، حافظه شکلی و کاربردهای زیست پزشکی دارند. تقاضای فزاینده برای تهیه موادی که می توانند عملکردهای متعددی را در حین حفظ یا افزایش خواص اصلی خود انجام دهند، فوم های PU را به نقطه کانونی مورد علاقه مهندسان و محققان تبدیل کرده است. در این قسمت در ادامه بخش اول، سایر کاربردهای پیشرفته فوم های PU ارائه می شود:

فوم های PU با خصوصیت جذب و میرایی صدا

یکی دیگر از کاربردهایی که در آن فوم های PU برتری دارند، جذب صدا است. آلودگی صوتی چالش های مهمی را در صنعت خودرو ایجاد می کند. مکانیسم های اصلی برای جذب امواج صوتی توسط فوم های PU شامل اصطکاک و میرایی است. شماتیکی از جذب صدا در فوم های PU همراه با طرحی که مکانیسم های جذب صدا در فوم های PU را نشان می دهد در شکل ۱ ارائه شده است [۱].

(a) شماتیک جذب صدا در فوم های PU. (b) شماتیک مکانیسم جذب انرژی در فوم های PU ]1[
شکل ۱. (a) شماتیک جذب صدا در فوم های PU. (b) شماتیک مکانیسم جذب انرژی در فوم های [PU [1.

در تحولات اخیر مواد، جذب صوت از طریق میرایی به عنوان یک عامل حیاتی با تبدیل انرژی صوتی به انرژی حرارتی و از طریق بروز پسماند حرارتی ظاهر شده است. مطالعات مدل‌سازی متعدد رابطه معنی‌داری را بین پارامترهای غیر صوتی و ساختار میکروسلولی فوم‌های PU نشان داده‌اند. راندمان جذب صدا را می توان با تغییر ساختار سلولی فوم های PU افزایش داد. ساختار سلولی فوم های PU مستقیماً تحت تأثیر مواد اولیه مورد استفاده در ساخت آنها قرار می گیرد، مانند پلی ال ها، ایزوسیانات ها و غیره.

گوون و همکاران تاثیر ساختار سلولی بر رفتار جذب صدا در فوم‌های PU را بررسی کردند [۲]. کاتالیزورهای ژل کننده و محتویات آب متفاوت برای ایجاد ساختارهای حفره ای به کار گرفته شدند که در شکل ۲ نشان داده شده است. در محتوای آب بالا، غلظت بیشتری از حفره های کوچک به دست آمد. در حالی که راندمان جذب صدا به طور کلی در چگالی کم پایین است، یافته ها نشان می دهد که کاهش در چگالی فوم منجر به افزایش راندمان جذب صدا می شود.

تصاویر SEM فوم های PU با دو کاتالیزور ژل کننده، و عملکرد میرایی صدا در آنها در محتوای متفاوت آب ]2[.
شکل ۲. تصاویر SEM فوم های PU با دو کاتالیزور ژل کننده، و عملکرد میرایی صدا در آنها در محتوای متفاوت آب [۲].

ساختار مولکولی فوم های PU به طور قابل توجهی بر تشکیل منافذ متصل به هم تأثیر می گذارد. ادغام پیوندهای یورتونیمین (uretonimine) حاوی ایزوسیانات اصلاح شده، جدایی میکروفاز در فوم های PU را تسهیل می کند. علاوه بر این، کاهش محتوای تولوئن دی ایزوسیانات باعث افزایش جدایی فاز در بین فازهای سخت PU می شود و در نتیجه قابلیت جذب صدا در فوم ها افزایش می یابد.

افزودن نانوپرکننده‌ها می‌تواند تعداد ساختارهای باز روی دیوار فوم را افزایش دهد یا ساختار کانالی شکل پیچیده‌ای را تشکیل دهد که منجر به بهبود عملکرد جذب صدا در فوم‌ها می‌شود. فوم‌های PU با خصوصیت میرایی صدا، با افزودن نانو پرکننده‌ها و عوامل فوم کننده تولید می‌شوند. معمولاً در طول فرآیند اختلاط آنها، از امواج فراصوت برای جلوگیری از تجمع پرکننده استفاده می‌شود [۳]. شکل ۳ تصاویر SEM و عملکرد میرایی صدا در فوم های PU با و بدون اعمال امواج فراصوت و فوم های هیبریدی با اعمال امواج فراصوت را نشان می دهد. اندازه کل حفره های فوم پس از اعمال عملیات فراصوت به طور قابل توجهی کاهش می یابد و عملیات فراصوت قابلیت جذب صدا در فوم های PU را بهبود می بخشد. عامل دار کردن فوم ها از طریق پس فرآورش (post-treatment) نیز می تواند خواص میرایی صدا را بهبود بخشد. به عنوان مثال، از اکسید گرافن (GO) برای اصلاح فوم‌های PU به منظور بهینه‌سازی مقاومت در برابر جریان هوا استفاده شده است. به طور معمول، فوم های PU در محلول آبی GO خیس خورده (شکل 3e) و متعاقباً تحت عملیات حرارتی قرار می گیرند (شکل 3f). با افزایش چگالی، کانال‌های پیچیده بیشتری در فوم‌های PU تشکیل می شوند. در شکل 3j، فوم‌های PU با چگالی بالاتر، ضریب جذب بیشتری را در فرکانس‌های پایین نشان می‌دهند که از نظر قابلیت جذب از فوم‌های PU بهتر است. علاوه بر خواص جذب صدای عالی، فوم های PU اصلاح شده با GO همچنین دارای ویژگی های عایق رطوبتی و ضد حریق هستند [۴].

برای افزایش قابلیت جذب صدا در فوم های PU با ساختار سلول باز، پرکننده های صفحه ای مانند بنتونیت، خاک رس، اکسید گرافن، و مونت موریلونیت پخش شده در پلی (اتیلن گلیکول)، به فوم های PU اضافه شده اند. در یک کار تحقیقاتی، نوعی اکسید گرافن حاوی فسفر (D-GO) طراحی شد و فوم PU پر شده با D-GO از طریق فناوری اشباع خلاء سنتز شد. در مقایسه با فوم خالص PU، فوم PU پر شده با D-GO کاهش دود، کاهش اختلال (noise) و خصوصیت جذب صدای بهتری نشان داد [۵].

تصاویر SEM فوم های PU (a,b,g)، (c) فوم های PU با اعمال امواج فراصوت. (d,e) عملکرد جذب صدا ]3[. (f) تصویر میکروسکوپی GO. (h,i) فوم های PU با GO. (j) عملکرد جذب صدا ]4[.
شکل ۳. تصاویر SEM فوم های PU (a,b,g)، (c) فوم های PU با اعمال امواج فراصوت. (d,e) عملکرد جذب صدا ]۳[. (f) تصویر میکروسکوپی GO. (h,i) فوم های PU با GO. (j) عملکرد جذب صدا [۴].

سایر خواص و کاربردهای فوم های PU

فوم های پلیمری به دلیل خواص خوبشان از جمله زیست سازگاری و ویژگی های شیمیایی و فیزیکی قابل کنترل، به عنوان پلیمرهای قابل توجهی برای کاربردهای زیست پزشکی ظاهر شده اند. فوم های PU در زیست شناسی کاربردهای زیادی دارند، از جمله دارورسانی، مهندسی بافت و دستگاه های زیست پزشکی با ماندگاری طولانی. اصلاح فوم‌های PU کاربرد آن‌ها را در زمینه‌های زیست‌پزشکی گسترده‌تر کرده و منجر به استفاده از آن‌ها در دارورسانی، داربست‌ها و استنت‌های مورد استفاده در بافت ها، جذب سیال زیستی یا فیلترهای هوای بیوکاتالیستی شده است. به دلیل استحکام و پایداری زیستی  فوم‌های PU، به عنوان مواد ترجیحی در ساخت دستگاه‌های زیست پزشکی با عمر بالا مورد استفاده قرار می گیرند. آنها خواص بسیار خوبی را در داربست های تزریقی نشان می دهند. شریدر و همکاران فوم های PU حاوی نانوذرات هیدروکسی آپاتیت را تهیه کردند که خواص زیست سازگاری عالی را نشان داد [۶]. این فوم های PU را می توان به عنوان بافت استخوانی مورد استفاده قرار داد. زوادزک و همکاران، PU پوشش داده شده با CNT را از طریق رسوب الکتروفورتیک برای کاربرد در مهندسی بافت تهیه کردند. CNT ها مراکز هسته زایی هستند که تشکیل هیدروکسی آپاتیت را در سطوح فوم تسهیل می کنند [۷]. فوم های PU با پوشش CNT به دلیل تخلخل و خصوصیت زیست فعالی مطلوب، نامزدهای امیدوارکننده ای برای تهیه داربست های زیست فعال در کاربردهای بافت استخوانی هستند. اما استفاده از فوم‌های PU مبتنی بر CNT نگرانی‌هایی را در مورد مدیریت سطح سمیت هم در داخل بدن و هم در شرایط آزمایشگاهی ایجاد می‌کند. مطالعات آینده بر سطوح سمیت کنترل‌شده تمرکز دارند.

علاوه بر این، در تکنیک‌های ارائه شده برای انتقال دارو از طریق تزریق، سودمندی فوم‌های PU و فوم‌های نانوکامپوزیت نشان داده‌ شده است. در این زمینه داربست های فومی شکل تهیه شده از PU/graphene و PU/CNTs گزارش شده اند. شین و همکاران، داربست‌های سه بعدی برپایه فوم‌های PU پر شده با نانوصفحه اکسید گرافن و گرافن را توسعه دادند و کارایی آنها برای تسهیل رشد سلول‌های بافت اسکلتی ارزیابی شد [۸]. علاوه بر این، فوم‌های نانوکامپوزیت PU به عنوان داربستی برای بازسازی بافت‌های اسکلتی، که اندازه منافذی در حدود ۳۰۰ میکرومتر دارند، عمل کرده‌اند. این فوم‌های PU یک میکرومحیط مطلوب برای رشد سلول‌های اسکلتی و تمایز سلول‌های اسکلتی میوژنیک ایجاد می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که نانوکامپوزیت های PU/گرافن و فوم PU/گرافن به طور مثبت بر تحریک میوژنیک در میوبلاست‌ها تأثیر می‌گذارند و آنها را در طراحی داربست‌های سه بعدی برای دارورسانی یا کاربردهای مختلف مؤثر می‌سازند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اثرات مضر بالقوه و دراز مدت فوم‌های PU پر شده با نانوکربن مورد نیاز است.

فوم‌های PU را می‌توان در کاربردهای دیگری مانند پیوند عروق، دریچه‌های قلب، ایمپلنت سینه و ایمپلنت‌های چشمی نیز مورد استفاده قرار داد. با این حال، برای هر ماده ای که در کاربردهای زیست پزشکی استفاده می شود، برخورداری از خصوصیت زیست سازگاری عالی ضروری است. برعکس، پایداری زیستی پلی لاکتیک اسید نگرانی هایی را ایجاد کرده است، زیرا پلی لاکتیک اسید تهیه شده برپایه پلی استر، در محیط های آبی و اکسیژن دار ناپایدار است و حتی پلی لاکتیک اسید برپایه پلی اتر نیز فاقد پایداری مطلوب است. با این حال، پایداری زیستی PU از طریق ترکیب پلی سیلوکسان های پایدار افزایش یافته است. پیشرفت‌های انجام شده در زمینه تهیه فوم‌های PU آنها را به عنوان یک ماده مهم زیست‌پزشکی مطرح کرده است که منجر به استفاده از آن‌ها در دارورسانی، داربست‌ها و فنرها، جذب سیال زیستی یا فیلترهای هوای بیوکاتالیستی شده است.

 

توسعه پایدار فوم های PU

فوم‌های PU به دلیل ویژگی‌های چندمنظوره خود از جمله راحتی، عایق بودن، جذب صدا و دوام بالا، به مواد ضروری مورد استفاده در صنایع مختلف تبدیل شده‌اند. با این حال، بیشتر پلی‌ال‌هایی که برای تولید فوم‌های PU  استفاده می‌شوند، از مواد خام مشتق‌شده از نفت تهیه می‌شوند و مدیریت افزایش ضایعات PU یک چالش مهم است. روش‌های سنتی تولید و دفع فوم‌های PU نگرانی‌های قابل توجهی در مورد پایداری زیست محیطی ایجاد کرده است. توسعه فوم های PU پایدار بر کاهش اثرات زیست محیطی از طریق استفاده از منابع تجدیدپذیر، افزایش قابلیت بازیافت و ترکیب خواص چند منظوره تمرکز دارد.

اساس پیششرفت های انجام شده در تولید فوم های PU پایدار، در انتقال از مواد خام فسیلی به جایگزین های زیستی نهفته است. زیست توده لیگنوسلولزی، یک منبع طبیعی پایان ناپذیر، به طور موثر به عنوان یک نامزد پیشرو برای تامین بیوپلی¬ال ها ظاهر شده است و جایگزینی برای پلی ال های برپایه نفت در ترکیب فوم های PU  است. ساختار زیست توده لیگنوسلولز و فرمول ساختاری اجزاء، همراه با کاربرد فوم هایPU، در شکل ۴ نشان داده شده است ]۹[. این پوشش گیاهی فراوان، از طریق مکانیسم های تجزیه کاتالیزوری اسیدی و قلیایی به بیوپلی¬ال های با ارزش تبدیل می شود، بنابراین وابستگی به منابع محدود را کاهش می دهد و موجب بهیافت هوشمندانه زباله های کشاورزی و تبدیل آنها به محصولاتی با ارزش بالا می شود. علاوه بر این، استفاده از عوامل بازدارنده شعله مشتق شده از مواد زیستی، ویژگی های ایمنی این فوم های سازگار با محیط زیست را بدون به خطر انداختن معیارهای عملکرد سبز آنها افزایش می دهد.

ساختار لیگنوسلولز زیست توده و فرمول ساختاری فوم های PU ]9[
شکل ۴. ساختار لیگنوسلولز زیست توده و فرمول ساختاری فوم های [PU [9.

بیشتر پلی ال هایی که برای تولید فوم های PU استفاده می شوند از مواد خام به دست آمده از نفت تهیه می شوند. با این حال، نگرانی فزاینده در مورد مشکلات زیست‌محیطی و کمبود نفت باعث تولید فوم‌های PU از مواد اولیه بیولوژیکی و تجدیدپذیر شده است. استفاده از محصولات پایدار مانند پلی‌ال‌های سبز و زیست پایه در فوم‌های PU به دلیل علاقه روزافزون به استفاده از مواد زیست پایه، افزایش یافته است. این تغییر با تولید فوم‌های PU که اثر کربنی (carbon footprint) کمتری دارند و می‌توانند بازیافت شوند و یا از منابع غیرآلاینده تهیه شوند، همراه است. در نتیجه، پلی‌ال‌های زیست پایه به‌عنوان جایگزین‌های مناسب برای پلی‌ال‌های پایه نفتی عمل می‌کنند. علاوه بر این، تحقیقات گسترده‌ای بر توسعه پلی‌ال‌های تجدیدپذیر حاصل از باقیمانده‌های زیست توده، سبزیجات یا محصولات جانبی صنعتی متمرکز شده است.

جی و همکاران  نشان دادند که ترکیب پلی¬ال های حاصل از روغن نباتی در PU  باعث افزایش پایداری حرارتی می شود [۱۰]. این افزایش به افزایش چگالی اتصال عرضی فوم‌های PU نسبت داده می‌شود که در نتیجه ساختار پایدارتری ایجاد می‌شود. پاولیک و همکاران، فوم های انعطاف پذیر PU را با استفاده از پلی ال های حاصل از روغن درخت نخل تهیه کردند [۱۱]. آنها دریافتند که عاملیت پلی ال های پایه نفتی (۳.۰) از پلی ال های بدست آمده از روغن درخت نخل (۲.۵) بیشتر است. افزودن پلی‌ال‌های حاصل از روغن درخت نخل استحکام کششی فوم‌های PU را به دلیل تفاوت در ترکیب و موقعیت گروه‌های هیدروکسیل در زنجیر اصلی پلیمری بهبود بخشید. به طور ویژه، گروه های هیدروکسیل در پلی ال های روغن درخت نخل در وسط زنجیر پلیمری قرار دارند که منجر به چگالی اتصالات عرضی بالاتر در مقایسه با پلی ال های پایه نفتی می شود. به طور کلی، وجود زنجیر‌های بلند آلکیل در پلی‌ال حاصل از روغن درخت نخل به بخش‌های نرم زنجیر کمک می‌کند و در نتیجه افزایش طول در هنگام شکست را بهبود می بخشد. نظم در ساختار پلی‌ال‌های روغن نخل و محل قرارگیری گروه‌های هیدروکسیل منجر به ساختار همگن‌تر در طول واکنش اتصال عرضی شده و سبب بهبود خواص مکانیکی می‌شود.

کامپانلا و همکاران از متانول برای باز کردن حلقه روغن سویا اپوکسید شده خانگی جهت سنتز پلی¬ال استفاده کردند [۱۲]. در مقایسه با روغن های سویای هیدروکسیله و استری شده، پلی¬ال تولید شده از طریق اپوکسیداسیون بالاترین مقدار هیدروکسیل و ویسکوزیته را در بین نمونه ها نشان داد، که آن را برای تهیه فوم های PU مناسب تر می کند. گوو و همکاران با اپوکسید کردن روغن سویا با استفاده از الکل، اسید هیدروکلریک و اسید هیدروبرومیک، سه پلی‌ال مختلف را سنتز کردند [۱۳]. نتایج آن‌ها نشان داد که پلی‌ال‌های تهیه‌شده با اسید هیدروبرومیک کمترین مقدار هیدروکسیل اما بالاترین عاملیت و وزن مولکولی را نشان می‌دهند. علاوه بر این، انتخاب عوامل حلقه گشا بر ویسکوزیته پلی‌ال‌های روغن سویا تأثیر گذاشت. در بین سه نمونه سنتز شده، تنها پلی ال تولید شده با متانول در دمای اتاق مایع باقی ماند، در حالی که بقیه جامد شدند.

از آنجایی که تولید فوم های PU همچنان در حال افزایش است، مدیریت افزایش ضایعات PU چالش مهمی است. پرداختن به مسائل پایان عمر مرتبط با فوم های PU برای دستیابی به پایداری واقعی ضروری است [۱۴]. توسعه روش‌ها و استراتژی‌های بازیافت موثر برای استفاده مجدد از فوم‌های مصرفی در حال افزایش است. روش‌های بازیافت شیمیایی که فوم‌های PU ضایعاتی را به مونومرهای تشکیل‌دهنده یا سایر مواد شیمیایی ارزشمند تبدیل می‌کنند، یک راه امیدوارکننده برای پایداری هستند.

فورتمن و همکاران برای افزایش قابلیت بازیافت فوم های PU و حفظ عملکرد و خواص آنها،PU  قابل بازیافت به روش حرارتی حاوی کاتالیزورهای اسید لوئیس را معرفی کردند [۱۵]. این کاتالیزورها، تبادل کاربامات را تقویت می‌کنند که امکان بازیافت فوم‌های PU را در دماهای بالا فراهم می‌کند. بازیافت فوم های PU نیاز به کاتالیزوری دارد که درست قبل از فرآورش مجدد اضافه شود. آنها از روشی برای بازیافت فوم های PU با یک کاتالیزور خارجی استفاده کردند. یافته‌های آنها نشان داد که فوم‌های PU بازیافتی خواص مکانیکی خوبی دارند.

کیم و همکاران با بهره بردن از قابلیت پردازش مذاب فوم هایPU ، از روش اکستروژن دو مارپیچ برای بازیافت آنها استفاده کردند [۱۴]. آنها با استفاده از دو افزودنی زیرکونیوم (IV) و استیل استونات برای تسهیل اصلاح فوم های PU، جایگزینی برای کاتالیزورهای سمی قلع و آزودی کربن آمید (ADC) شناسایی کردند. شماتیک فوم های PU، تبادل دینامیکی باندها در فوم های PU، و ساختار کاتالیزور تبادل کاربامات در شکل ۵ نشان داده شده است. در این فرآیند PU بازیافت شده با ساختار متخلخل تولید می شود. قطر سلول ها با تداوم فرآیند اصلاح، ثابت باقی ماند. فوم های بازیافتی خواص مکانیکی خوبی از خود نشان دادند. بنابراین فوم های PU را می توان به فوم های جدید بازیافت کرد. طراحی فوم‌های PU با قابلیت بازیافت و استفاده مجدد بسیار مهم است، زیرا جداسازی و پردازش مجدد را تسهیل می‌کند و در نتیجه مدل اقتصاد دایره‌ای را ارتقا می بخشد.

شکل 5. شماتیک روش سنتز فوم های PU، تبادل دینامیک باندها در فوم های PU و ساختار کاتالیزور کربامات ]14[.
شکل ۵. شماتیک روش سنتز فوم های PU، تبادل دینامیک باندها در فوم های PU و ساختار کاتالیزور کربامات [۱۴].

نتیجه گیری

فوم های پلی یورتان (PU) به دلیل خواص و کاربردهای متنوع خود مورد توجه فراوان قرار گرفته اند. این مطالعه در درجه اول به جنبه های کلیدی کاربردهای چند منظوره و با کارایی بالای فوم های PU پرداخته است. به دلیل چگالی کم و خواص مکانیکی مطلوب، فوم های PU عمدتاً در کاربردهای تاخیراندازی شعله، جذب صدا، جذب رادار، محافظ EMI، حافظه شکلی و زیست پزشکی استفاده می شوند. تقاضای فزاینده برای موادی که می توانند عملکردهای متعددی را در حین حفظ یا افزایش خواص اصلی خود انجام دهند، فوم های PU را به نقطه کانونی مورد علاقه مهندسان و محققین تبدیل کرده است. با این حال، برای پاسخگویی به خواسته‌های مصرف‌کنندگان، دامنه خواص و کاربردهای فوم‌های PU باید گسترش یابد، که آن را می‌توان از طریق بکارگیری فناوری‌های نوآورانه یا پیشرفت در تولید فوم PU محقق ساخت. همچنین ذکر این نکته ضروری است که تولید فوم های PU به شدت به نفت وابسته است. با توجه به مقررات سختگیرانه روزافزون، استفاده از مواد جایگزین به دست آمده از منابع تجدیدپذیر برای تولید فوم PU باید مورد مطالعه قرار گیرند. فن‌آوری‌های جدید فرآیندی و پیشرفت‌های آتی در مورد پایداری و تولید کامپوزیت‌ها، در آینده نزدیک به طور قابل توجهی بر صنعت تأثیر می‌گذارند. در نتیجه، فوم های PU دارای پتانسیل قابل توجهی برای کاربردهای چند منظوره و با کارایی بالا هستند. با ادامه روند تحقیق و توسعه، انتظار می رود که آنها نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا کنند و در عین حال به چالش های زیست محیطی مرتبط پاسخ دهند.

مراجع

۱. Cao, L.; Fu, Q.; Si, Y.; Ding, B.; Yu, J. Porous materials for sound absorption. Compos. Commun. 2018, 10, 25–۳۵.
۲. Gwon, J.G.; Kim, S.K.; Kim, J.H. Sound absorption behavior of flexible polyurethane foams with distinct cellular structures. Mater. Design. 2016, 89, 448–۴۵۴.
۳. Tyser, A.; Ahmed, A.; Mohamed, H.; Amir, H. Investigating physio-thermo-mechanical properties of polyurethane and thermoplastics nanocomposite in various applications. Polymers 2021, 13, 2467.
۴. Hasani, A.; Katbab, A.; Ohadi, A. The role of sonication time upon acoustic wave absorption efficiency, microstructure, and viscoelastic behavior of flexible polyurethane/CNT nanocomposite foam. Eur. Polym. J. 2017, 90, 383–۳۹۱.
۵. Zhang, H.; Wang, H.; Wang, T.; Han, S.; Zhang, X.; Wang, J.; Sun, G. Polyurethane foam with high-efficiency flame retardant, heat insulation, and sound absorption modified by phosphorus-containing graphene oxide. ACS Appl. Polym. Mater. 2024, 6, 1878–۱۸۹۰.
۶. Schreader, K.J.; Bayer, I.S.; Milner, D.J.; Loth, E.; Jasiuk, I. A polyurethane-based nanocomposite biocompatible bone adhesive. J.Appl. Polym. Sci. 2013, 127, 4974–۴۹۸۲.
۷. Zawadzak, E.; Bil, M.; Ryszkowska, J.; Nazhat, S.N.; Cho, J.; Bretcanu, O.; Roether, J.A.; Boccaccini, A.R. Polyurethane foams electrophoretically coated with carbon nanotubes for tissue engineering scaffolds. Biomed. Mater. 2008, 4, 015008.
۸. Shin, Y.C.; Kang, S.H.; Lee, J.H.; Kim, B.; Hong, S.W.; Han, D.W. Three-dimensional graphene oxide-coated polyurethane foams beneficial to myogenesis. J. Biomater. Sci. Polym. Ed. 2018, 29, 762–۷۷۴.
۹. Bonta,s, M.G.; Diacon, A.; Călinescu, I.; Rusen, E. Lignocellulose biomass liquefaction: Process and applications development as polyurethane foams. Polymers 2023, 15, 563.
۱۰. Ji, D.; Fang, Z.; He, W.; Zhang, K.; Luo, Z.; Wang, T.; Guo, K. Synthesis of soy-polyols using a continuous microflow system and preparation of soy-based polyurethane rigid foams. ACS Sustain. Chem. Eng. 2015, 3, 1197–۱۲۰۴.
۱۱. Pawlik, H.; Prociak, A. Influence of palm oil-based polyol on the properties of flexible polyurethane foams. J. Polym. Environ. 2012, 20, 438–۴۴۵.
۱۲. Campanella, A.; Bonnaillie, L.M.; Wool, R.P. Polyurethane foams from soyoil-based polyols. J. Appl. Polym. Sci. 2009, 112, 2567–۲۵۷۸.
۱۳. Guo, A.; And, Y.C.; Petrovi´c, Z.S. Structure and properties of halogenated and nonhalogenated soy-based polyols. J. Polym. Sci. Part A Polym. Chem. 2000, 38, 3900–۳۹۱۰.
۱۴. Kim, S.; Li, K.; Alsbaiee, A.; Brutman, J.P.; Dichtel, W.R. Circular reprocessing of thermoset polyurethane foams. Adv. Mater. 2023, 35, 2305387.
۱۵. Fortman, D.J.; Sheppard, D.T.; Dichtel, W.R. Reprocessing Cross-Linked Polyurethanes by Catalyzing Carbamate Exchange. Macromolecules 2019, 52, 6330–۶۳۳۵.

منبع

H. Dong et al., A Review of Polyurethane Foams for Multi-Functional and High-Performance Applications, Polymers, 2024, 16, 3182. https://doi.org/10.3390/polym16223182.  

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *